b20tikon.jpg (14773 bytes)

" Ljudet av en öveladdad Volvo B20 går inte att beskriva,
det är helt underbart! "

Perssons Saab 9000 Turbo stod utomhus och allmänt smutsade ner tillvaron med sin närvaro, motorn gick som ett lass skit och bilen var en Saab 9000.

Hemma hos Per stod en Volvo 142 Automat och samlade damm och igelkottar, motorn gick bra men var helt slut och bilen hade även åkt på flygande besiktning.

Det här är en perfekt start på en riktig billighets-räsermaskin!


Följande behövs:
1. En styck Turbo i lämplig storlek. I vårat fall en Garret TB03 Saab/Volvo.
2. En besiktigad bil. I vårat fall en Volvo 142. Obes.
3. Tid. Har man inte tid tar man sig tid.
4. Lite svets, rör, bultar, slang och diverse smågrejor.
5. Vilja & snus.

Detta har vi lyckats åstakomma hitills:

1. Vi började med att skruva bort turboaggregatet och wastegate med tillbehör från Saaben och kontrollerade att turbon inte var helt kass och att den gick att använda, samt att börja se över Volvon lite grann. Efter att ha kastat ett öga mot bilen konstaterade vi att vi länge skulle behöva se över bilen för att den skulle bli duglig att ens köra till Bilprovningen. (kastat ett öga? Red.)

2. När vi svetsat upp en jädrans massa rost så lyfte vi ur motorn, en klibbig sak som var ett under att den ens gick att starta, det saknades tre topplocksbultar! Motorn sprängdes och vi kollade upp saker vi behövde köpa, byta mm. ALLA lager, inkl kamaxel-lager var slut, topplocket har vi numera som stoppkloss till flistuggen och oljepumpen glappade flera mm. Motorn var totalkass. Men gick bra!

3. Vi köpte helrenoverings-kit, kolvringar, topplocksrenov-kit, lager mm. En sak, som vi avråder er för:

Köp aldrig ALDRIG Packnings-satser etc från Biltema. Det är våran åsikt, Biltema har bra saker men när ventilkåps packningar felar med + 1.2 cm, och när man omöjligt kan få vattenpumpar att täta pga att o-ringarna är för korta, börjar man undra. Biltema tycks oxå även anse att långgängade tändstift är till B20, eller att fördelarlock till B21/B23/B230 passar till B20 årsm-70. Avgassystem till 740 passar ju nästan lika bra som okapade universal delar man kan köpa. Vafan? Klåpare anser vi.

Köp riktiga grejor, även om det kostar några kronor mer av seriösa bildelshandlare, det lönar sig.
Ett bra exempel är KG-Volvotrimning.

Åter till ämnet. Motorblocket hornades. En bättre topp införskaffades och renoverades. Alla packningar byttes, lager, kolvringar etc. Alla detaljer runt ikring motorn, generator, startmotor, fördelare, grenrör
mm blästrades, rengjordes, målades etc. Motorblocket fick färgen Volvo BM grön. Motorn monterades ihop och så var det färdigt.

142avg.jpg (31995 bytes)
Gött avgastrimm av Persson och slutrör alá Per


Några viktiga modifikationer vi gjorde i samband med detta var att vi svarvade ner kolvarna, för att sänka ner kompressionen (För att kunna överladda motorn mera) och vi monterade ett rör för oljereturen från turbon. Vi borrade ett hål i blockets nederkant mellan 3an och 4ans cylinder där vi bara satte en vanlig slanganslutning. Kollade att det var tätt och sen var det klart. Se dock till att täta även munstycket om inte returen används. Mer om detta kan Daniel berätta om under länken Volvo 740TIC.

4. Bilen stod nästan färdig och motorn lyftes i karossen igen utan några större bekymmer.
Bilen har nu även blivit lackad under list, efter timmar av slipning och spackling.

5. Nu började allt pyssel med att få ordning på motorrummet så att det skulle ev gå att provstarta.
Det inkluderar även ombyggnation av avgassystem, kylare mm som vi har gjort.

6. Efter många timmar av svordomar, lip och snyft, bedjande, öl och liknande hostade motorn igång och fenomenet soppatorsk fick Persson senare uppleva när det körs på nätterna. Ett annat fenomen kallat för Biltema såg till att vi fick byta ett nytt stift som gått kanske max 30 min, och att det läcker vatten mellan topplock och pump. Tack så mycket. Efter timmar av justeringar, förgasar byten mm, pizzor mm har vi även fått motorn att gå riktigt hyfsat. Arbetet försvårades av bla att vi har en K-kam och automatlåda, du ska kunna stå i Driveläge på tomgång och hålla på broms utan att motorn klagar eller dör.


b20142.jpg (48734 bytes)
En B20 har fått nytt liv.

7. Bilen besiktigades och gick igenom på några försök, så nu var det bara att riva ur insug och förgasare och börja smida!

8. Till att börja med fick vi göra en dunderböj direkt efter grenröret för att kunna ha turbon i höjd med insuget. Vi plockade bort första delen på avgasystemet och kortade ner rören och mixtrade, svetsade, slipade och snusade lite så rätt som det var passade turbon. Se bilden neranför Markus.

markus.jpg (26033 bytes)
Markus tar sig en macka i garaget på väg hem från kontoret.

turbo1.jpg (40580 bytes)    turbo2.jpg (48601 bytes)    turbo3.jpg (41603 bytes)  turbo4.jpg (49484 bytes)    turbo5.jpg (49315 bytes)

9. Torpedväggen och innerskärmen på insugs-sidan fick modifieras lite grann med hjälp av 1½kg slägga.
Torpedväggen fick bankas in ca 1 dm innan man ens kunde tänka på hur avgasröret ut ifrån turbon skulle vara.. Innerskärmen var tvungen att släggas in för att få plats med wastegate-klockan. Inte ens ett 140 motor rum som är så stort är tillräckligt.

10. En härlig tisdagkväll i garaget var det plötsligt dags för provstart. Vi kollade först så att turbon fick olja genom våran fina adapter Mattias hade smidit till, skarvad mellan oljetrycks-givaren och blocket. Nyckeln vreds runt och bilen startade på första försöket! Gick som en klocka och svarade finemang på gasen! Vi provåkte några varv runt verkstan innan det var dags att ställa på laddtryck. Det kändes ingen märkbar effektökning först, men när vi drog ur bilen riktigt på tvåan small det bara till och varvräknaren kastades upp till 8000varv, bilen blev helt galen och flög upp på diffat brehäv på asfalt!

11. Efter några hiskeliga donuts och sånt pyssel var det in med bilen i verkstaden igen och justera förgasare, gasreglage mm. Avgasystemet svetsades om och blev färdigt. Vi var tvungna att dra om röret till returen, det hade legat imot en vass kant på balkarna och haft hål på slangen vilket gav ett oljeläckage. Fram med hammare och justera plåten.

12.  Efter några sönderkörda ljuddämpare, bytta slangar och diverse fix så är bilen (iallfall motorn) färdig.
Och vips så har man en överladdad Volvo 142 lekbil.

142mat.jpg (10620 bytes)
Laddtrycksmätare och gälar på huven. Snacka om racing.