turbolikon.jpg (17332 bytes)

Mvc-001f.jpg (91040 bytes)    Mvc-003f.jpg (78324 bytes)    3tum740.jpg (36855 bytes)    Mvc-008f.jpg (55336 bytes)    Daniel.jpg (55268 bytes)

Hej det här är Daniel som skriver, Jag tänkte skriva lite om mitt turbo-bygge, så jag satte mig ner vid min Commodore o skrev ner ett par rader som jag hoppas är till belåtenhet. Här nedan kan ni även följa mitt bygge. Lite snabba fakta om den kanske?

Karossen är en Volvo 740, den är svart med tonade rutor o Add on kit på o lite annat gos.

Motor jag håller på o plocka ihop är en B230, på den ska jag sätta dit ett Mitsubishi TD04 T16 aggregat, den ska hänga i ett orginalgrenrör tyvärr, jag hade köpt ett extraktor men det gjorde att turbon gick emot fjäderbenstornet. 3" avgassystem och ett pipercross sportluftfilter ska dit, jag menar, motorn ska ju få andas frisk luft och få hosta fritt utan en massa motstånd. Kolvarna är original Mahle nersvarvade till 8,3;1

Ja ja nog om den sidan, insprut ska jag använda ett original Motronic med höjt bränsle tryck (1,2bar),
på det ska jag meka dit 2 eller flera extraspridare av Saab/Volvo kallstartsmodell.

Dem ska jag styra med en tryckvakt från Saab. Och som gräddan på moset ska en liten dumpi-dump ventil dit. Nu ska jag inte snacka mer om mitt, nu tänkte jag ge er lite tips om turbokonventering.

Vi börjar med motorval

En bra bil att konventera är en volvo med B21, B23 eller B230 motor, dem har stadig och kraftig
bottendel ( till en viss gräns ). Jag utgår från att ni kör med ett K-jetronic eller ett Motronic system, eftersom förgasar anläggningar inte är mitt område precis.

Jaha, B23E är ju en ganska vanlig sprut motor så vi kör väl på det va?

OBS!! Sätt inte dit turbo på nån gammal skrutt motor som både ryker blått o vitt redan innan du har
varit på den. Renovera motorn FÖRST.

Avgassidan

Börja med att riva dän original grenrör och annat krafs som kan vara ivägen, nu kommer första
problemet, grenrör!

Om du letar lite på skrotar med bra volvo sortiment så kanske du hittar ett grenrör för en 500 hundring om du har tur, annars får man bygga ett eget som inte är det enklaste jobbet i världen precis. Ett alternativ är att bygga en adapter till original grenröret, kanske inte ett system med högsta flödet men fullt dugligt.

Nu hoppas jag ni har löst det problemet, eller?

Nu kommer ett roligt uppdrag, skaffa en vissla! Din motor är på 2,3 liter och har ett kompressions förhållande som lyder 11,0;1 om jag inte minns fel.

Det är ju lite högt om du har tänkt att ladda över 0,6 bar. Vill du göra det se nedan under rubriken "Kompression".

Ett Garrett TB03 aggregat är lagom till dem flesta motorerna. Du får räkna med 2-3 lakan om du ska
ha ett i bra skick. Får du tag på en turbo som är dålig finns det renoverings-kit till de flesta turbos.
Det kan kosta allt mellan 0 och 10000kr, men Till TB03 brukar det vara runt 400-500 spänn. Då ingår tätningar, packningar mm, dock ej hela hus och snurra!

När du väl har införskaffat ett sådant och ett grenrör så är det bara två saker som
du ska fixa innan montering. Smörjning och retur ledning.

Retur gör du så här:

Pilla bort sumpen ( Oljetråget på facksvenska ) och rengör den, mät sedan upp hur högt oljan ligger med hjälp av fyra liter vatten, retur röret måste nämligen mynna ut över oljenivån annars har oljan ingenstans att ta vägen och turbon kommer att braka ihop inom kort.

Tjockleken på returröret som ska svetsas fast över hålet som du har borrat ÖVER! oljenivån, ska ha en innerdiameter lika grovt som ditt pekfinger, så be inte flickvännen prova ut ett rör, och om du har
onormalt taniga händer är det nog bäst att använda dig av det här måttet istället ca 15-20 mm brukar sitta fint. Returen kan även borras in på lämpligt ställe i blocket. (På B230 sugmotorer finns en avsats på motorns vänstersida, dock utan hål.)

Tryckledning:

Tar du smidigast ut genom oljetrycksgivarens hål, men för att inte bli av med möljigheten att se när du inte har något oljettryck så gör du så här, hör o häpna!

Gå in på en välsorterad järn o verktygs affär och be få eller snarare köpa en banjo bult (det är en gitarr med) med samma gänga som det är på tryckgivaren samt en en banjokoppling med slang anslutning
på som passar med den bulten, och så sista prylen till dit lilla hemmaknåp, en mutter med samma gänga som det är i blocket. Nu ska vi göra en anslutnig av dessa tre beståndsdelar:

Ta banjobulten o borra ett 3-4 mm stort hål i skallen på den, ta sedan muttern o löd ditt den(eller tig svetsa) fast den på skallen på banjobulten, o vipps! du har en oljetrycks adapter.

(Per fliker in;) Det finns även t-kors och grejor att tillgå som passat i original oljetrycksgänga och som tryckgivaren passar i.

Slang till oljan på trycksidan bör vara armerad med stål o tåla cirka 150 grader värme, innerdiametern på den bör vara ca 5-10mm.

Nu är du redo att montera rubbet!

hole.jpg (16566 bytes)
Så kan det gå när inte oljetrycket är på..

Avgasrör tycker jag själv ska vara 3 tum grovt o bära en ljuddämpare (tänk på att turbon slår sönder ljudet ganska mycket så det brukar inte behövas mycket mer än en burk).Luft filter kan du använda antigen original luft burk eller sportluft filter, tänk att motor och vissla gärna andas kall och frisk luft så därför bör man placera filtret en bit från turbon.

Tryckrör och Intercooler

Jag utgår från så mycket så jag utgår från att du ska köra med intercooler också, jag menar 10-20 pollar extra sitter väl aldrig fel, va?

Röret bygger du bäst med vanliga avgasdelar, 2-2,5 tums diameter blir bra.

Intercooler kan du ta från vilken bil som helst ju större desto bättre (till en viss gräns). Den minsta intercoolern jag har sett hittar du i spisrummet på Saab 900, den är inte större än ett A4 papper och mäter ca 15cm i tjocklek. Den duger bra vid lägre laddtryck som vid ca 0,4-0,5 bar.

Kompression

Om du vill ladda mer än 0,6 bar som jag sa innan så bör du sänka kompen i motorn lite, det finns lite olika metoder, jag ska ge er dem vanligaste varianterna:

En tjockare topp packning (inget jag rekomenderar)

Fräsa upp förbränningsrummen i toppen (OBS!! se till att ta exakt lika mycket i varje brunn)

Svarva ner kolvarna som jag valde (be gärna en kompis med kunskap och svarv att utföra jobbet
mot lämplig ersättning i snus.)

45tfb.jpg (7034 bytes)Duktigt urfrästa förbränningsrum
på en Volvo 531 topp. Denna topp
hittade vi på en Volvo 245 GLT,
där det finns olika toppar, 530, 531,
405 etc. 405, svanhals som den även
kallas är att föredra, kanalerna är raka
ner mot ventiltalriken. 531 toppen här
frästes ur med av Ankan med en cnc
maskin och sitter numera på Pers
Volvo 245. Orginal komp. i en B21ET
är 7,2:1. Efter detta vetigudarna. Ladda
1 bar i B21an är iallfall inget problem...
TÄNK PÅ!!! Fräsa inte ur förmycket då 'taket' kan bli för tunt och sedan spricka igenom till vattenkanalerna i toppen. Ja vi har gjort det innan så vi vet.

Mer soppa

Fixar du med ett par kallstartspridare från Bosch (Saab/Volvo), dem monterar du i röret mellan intercoolern och insuget, dom ska sättas snett mot insuget så att bränsle skickas åt rätt håll och inte bara in i väggen på andra sidan av röret. Bränsle till dem norpar du från bensinledningen (precis efter filtret) Styr deras tillslagspunkt gör du med en Saab tryckvakt, sitter på Saabs turbo 9000 under kåpan
vid bena i jämte rattstången.

Dump, Laddtrycksmätare

Dumpventilen sätter du dit på tryckröret mellan turbo o intercooler (Bosch har en liten svart i plast för ca 300 spänn, men inte särskilt snygga) du styr den med vakuum från insuget. Laddtrycksmätaren styr du på samma sätt, fast den bör ju monteras i kupén. Dumpventiler är väl egentligen det minsta problemet att få tag i, finns på varenda marknad och bilstyling ställe..

Mvc-002f.jpg (33697 bytes)
Mitsubishi TD04 T16 Turboaggregat. Tyvärr utan exktraktor-grenrör pga platsbrist.

Resultat hittills

Nu har jag äntligen fått igång min bil f-n, anledningen till att jag använder såna hemska ord är jag haft lite småproblem som satt käppar i hjulet för mej. Men nu går den.Jag tänkte berätta lite vad jag har gjort efter att jag fick igång den.

Det första jag märkte när jag fick igång bilen var att laddtrycksmätaren inte ville röra på sej, det visade att det var hål på slangen. Jag lagade det och sen bar det av, jag började med o fisköra. jag växlade så fort turbon började ladda. Efter ungefär 5-10 extremt tråkiga mil började jag bli lite mer sugen på o gasa. Jag provade o dra på lite, det visade sig att wastegaten var nerställd på futtiga 0,3bar. Jag skruvade upp till 0,5bar o fick en shock för vilken skillnad det var.

Bilen gick förvånande bra med bara original laddtryck. Det gick 10 ganska roliga o snabba mil den veckan. Efter det var jag redan beronde av laddtryck, jag höjde till 0,7bar o blev helt galen. Jag körde bara ett par repor nere vid sågen sen ville jag ha mer. Jag åkte hem o ålade in under bilen o skulle höja på..... det fanns ett varv kvar å ta på.

Jag ilade till HINDAB å inhandlade en lyxig kran. Den monterade jag mellan turbons kompressorhus o wastegaten, jag lurade upp wastegaten på läktaren. 1,3bar... jag körde intill kanten o gick ur bilen med spagettiben, jag trodde aldrig den skulle gå så bra även att jag inte gjort så möe.
Exakta effektuppgifter har jag inte men en kompis som har en S40 med 260 bromsade pollar sa att min gick bättre, såna uttalanden kan man ju suga på en stund.

Jag kommer att återkomma med mer roliga respektive tråkiga nyheter, tills dess akta er för laddtryck, det kan orsaka tung högerfot.

Bilen såldes 2003 till stockholm.