Sandrail - Det amerikanska ordet för sandloppa. Hur många har inte sett Scooters 'Faster Harder Scooter' eller kollat in byggena i Mad Max filmerna? Och viss blir man sugen? Så varför inte bygga en själv? Här ska vi nu ta upp hur man gör och vad man bör tänka på vid såna här trevliga hembyggen.

Bygga sig en egen sandloppa.
För det första ska man ju vara kapabel till att kunna något om teknik, mekanik och fordon. Har du gått handelslinjen och köpt styling grejor som sidepipes man klistrar på bilen till din Volvo 440 kan du lika gärna sluta läsa här. Du behöver ha tillgång till ett garage eller liknande, verktyg, svets, snus, delar och rör! Massor med rör! Och givetvis viljan.

Delar du behöver.
Hur vill man ha sin sandloppa? Två eller fyrhjulsdriven? Motor fram eller bak? Snabb eller värsta terrängmaskinen? Oavsett vad du väljer behöver du motor, växellåda och axlar. Alla delar du behöver till att börja med hittar du på någon bil som motsvarar ungefär vad du är ute efter. Lättast är alltså att skaffa sig nån gammal bil och ta alla delar ifrån. En Volvo 240 eller kanske en 140 går ju hitta i närmaste buske nästan och duger utmärkt till det vi är ute efter. Vill man göra det enklare för sig och slippa bygga en egen ram går det ju hitta en pickup eller liknande som är byggd på en ram. Är man ute efter fyrhjulsdrift är det ju som gjort att bygga på en gammal KingCab eller liknande. Mazda, Suzuki, Nissan, Isuzu med flera har samma koncept. Vi utgår från att du ska bygga på en Volvo 240, då plockar vi bort följande från donator-bilen:

1. Motor och växellåda.
2. Kardanaxel
3. Bakaxel med bromsar och allt.
4. Framvagn med balk och fjäderben, kuggstång och allt i ett knippe.
5. Rattstång med ratt.
6. Pedalställ samt gaspedal.
7. Alla vajrar. Koppling, gas och hastighetmätarwire om du vill ha instrument till. (Dock endast fram till årsm. -89)
8. Stolarna kan vara bra om man vill sitta i något senare. Inkl. fästen.
9. Skär av användbar plåt på taket och bagageluckan samt motorhuv.
10. Något mer? Bromscylinder med vakuumklocka, användbara bränsleledningar under, samt alla ölburkar i bilen som du sen pantar.

Dåså. Då har vi en hög med bråte och en rensad 240 som man kan använda som soptunna innan man gräver ner åbäket.

Material man behöver.
Du behöver en ram till ditt bygge. Något att fästa framvagn och bakaxel i. Till detta behöver du ett par rejäla balkar. Fyrkant profil är lämpligt att använda och lätt att skarva vinklar till. Rör går det åt. Inte ett par meter utan en jävla massa meter! Rören till bågen som utgör själva 'hytten' bör ju vara av gods som klarar att man kör omkull med. Inte avgassystem med andra ord. Plåt kan det gå åt ett par kvadratmeter till tak och avskärmande skärmar som är bra om man inte tycker om att få stenskott i ansiktet.

               


Per byggde denna i 16års åldern.. En Volvo 140 slaktades och ur askan kom denna skapelse. Balkarna till ramen fick ett pallställ bistå med. Motorn som härstammade från en Amazon var en B18 och det var effektmässigt perfekt för loppan. Bilderna ovan när det burnas kan tilläggas att det är på fyrans växel. Med andra ord räcker en original B18 gott och väl när loppan väger runt 500kg! Transmissionen bestod av en Fyrväxlad M40 låda och en kortad kardanaxel. Bakaxeln valde Per att diffa för att den skulle driva bättre, vilket gjorde att det blev sjukligt lätt att rita ringar med loppan! Börja rita på 3an var inga problem. Framvagnen från en 140 är lättare att använda i konstruktions synpunkt än fjäderben från Volvo 240.

 

 

 

 

Säkerheten först!
Det händer inte mig. Nä så tänkte nog personen som kultade och knäckte ryggen med ovanstående sandloppa efter att Per sålt den.
Bälten SKA sitta i en sandloppa. Rullar man sandloppan så är det skönt om man sitter kvar i sätet någorlunda. Rullar man ska man (lätt att säga men ändå) hålla händerna i ratten. Armarna har en förmåga att smita iväg åt alla möjliga håll och har man en mellan kraschbågen och marken kan det göra ont.

Kör man i skogen bör man inte hålla tummarna i ratten utan på ratten. Har du haft tummen i ratten eller mellan ekrarna i ratten när du kör på en sten eller liknande med ett framhjul så gör du nog inte det igen. Det GÖR ont att bryta tummen. Och det är det många som har gjort på det sättet.

Kraschbågen gör det ont att slå huvudet i. För att undvika några större köttsår i huvudet bör man klä rören runt fårskallen med rörisolering. Hjälm är inte dumt det heller. Kraschbågen ska ju givetvis vara riktigt svetsad så den inte går av.

Stänkskärmar är bra. Visst ser det ballare ut utan men man bör ha något som skärmar av mot hjulen eftersom man lätt får sten och lera i ansiktet annars. Från bakhjulen regnar det lera ovanifrån om man inte skärmar av dem.

Andra byggtips.
Folkvagnar har ju alltid varit populära utgångsobjekt för att bygga buggys och sandloppor av. En klassisk folkvagn är ju byggd på en bottenplatta som Ferdinand Porsche valde att sätta en bakmonterad boxermotor i. Denna sitter då även hjulupphängningar och säten fast i så varför inte lyfta av karossen och åka omkring på enbart ett golv kanske? En perfekt grund att svetsa dit en kraschbåge på! Eller varför inte bygga en helt egen ram och hänga dit bagge-grejor på? Växellåda och motor på en Vw är inte speciellt svårt att hänga dit på något annat eftersom motorn hänger fast i växellådan och lådan hänger i sin tur fast i plattan med ett par bultar.

Samtliga bubblor och dom äldre folka bussarna går bra att knycka delar ifrån om man vill ha bakmonterad motor. Nackdelen är att dom blir ruskigt lätta i framändan vilket medför dålig styrförmåga och att loppan går på bakhjulen. Men det finns ju cement.

Bakhjulsdrivna bilar är bra att ta delar ifrån. Volvo är väl att föreslå som vanligt. Nackdelen är att dom blir lätta i bakändan och det är lätt att köra fast. Men det finns ju traktortyngder och bogser rep. Lätta att burna med!

Pickup och liknande är ofta byggda på en ram och då har man en bra grund att bygga på. Fyrhjulsdrift hittar man ju mest på dessa och det är ju alltid trevligt när det börjar bli riktigt kletigt. Nackdelar är helt klart att det kan vara svårare att få tag på delar när man kör sönder. Men det finns ju alltid snus som tröst.

Framhjulsdriva bilar är inte ens att tala om. Det är bara ett påhitt som en ond man kom på för att göra det svårt för mänskligheten.
Men som tur är finns ju alltid.. *Redaktören har förbjudit skämt om Volvo.

4x4 SandloppaDenna byggdes på ramen från en Suzuki SJ410. Till att börja med lyftes karossen av och vips så har man en ram med axlar och motor att börja snickra på. Detta är ju en betydligt enklare variant än att bygga en egen ram till motor och axlar. Per höll på i ca 2 veckor 8 timmar om dagen innan denna blev färdig att ta en provtur i. Och då är det rättså mycket kaffedrickande, snusande och funderande inräknat i den tiden så det behöver ju inte ta en evighet att få ett sånt här bygge färdigställt! Per hann köra lite granna med loppan men tyvärr krånglade bränsle pumpen och när en fungerande pump monterades haverade förgasaren. Bara elände. Men problem är ju till för att lösas så vi kan nog vänta oss fina offroad bilder senare! Förövrigt kan nämnas att det gick åt, kallt räknat, 33 meter rör. Det är tre normala flaggstångar.

 

               

 

Redaktören har förbjudit fler bränslepump skämt.
 

 

Ja såhär såg då snön ut när bilen hade hämtats. Suzuki-jeepar är populära bland offroad-folk och inte undra på det! Bilen hade redan i originalutförande riktigt bra egenskaper i skogen! Det finns en uppsjö med tillbehör och utrustning till dessa såsom diffar, bukplåtar, hjulupphängningar och bråte. Tyska varianter hade en diffspärr i bakaxeln som är helt värdelös eftersom den bara kan användas för att låsa båda bakhjulen med tillsammans med handbromsen som verkar på kardanen. En del finska modeller hade enligt rykten (hört på konsum) kraftuttag på fördelningslådan.
Motorn i denna sportvagn har en cylindervolym på hela 1 liter. Är man inte nöjd med 1liter så finns det ju alltid Volvo motorer. Det är förövrigt billigare att sätta dit en Volvospis än att köpa en ny bränsle pump. Och tur är det! För konstruktörerna i Japanländerna visste med sig att det skulle vara ett skit med bränslepumpar som var dyra och gjorde det smidigt för folk som ville sätta dit Volvo motorer, det går nämligen en separat kardanaxel mellan växellåda och fördelnings växellåda. Som gjort för att skarva på en Volvo motor!

Det ska bli intressant att hur många skogsnissar som mailar och är förbannade för att vi skrotade en helt rostfri SJ410 med helskåps-kaross. Karossen vek vi för övrigt ihop med hjullastare och kastade i majbrasan.

Första testkörningen av 4x4 sandloppan.

 
För att kunna testköra bygget på riktigt krävs ju rikligt med lera, så vi åkte ner till Klabbarpan&Co på HilleSpoilerkit och deras fina terrängbana. Efter ett par veckors regn fanns det några vattenpölar och det var riktigt mjukt i backen på sina ställen. Perfekt.

Mot slutet av körningen var det så lerigt att det var besvärligt att ta sig fram med traktor. Men vi lyckades inte köra fast! Det gick helt enkelt inte! Vi lyckades så att det inte gick att komma längre framåt men det gick ju alltid backa och luras lite så att man kom iväg. Med 2-hjuls drift var det däremot inga svårigheter att köra fast. Som vanligt med första provturen så kommer man på massa saker som måste göras om eller förbättras. Fördelaren måste skyddas från lera bättre; När den är täckt med lera så misständer motorn. Ett öppet K&N filter är nog inte heller så bra när det sätts igen med grus och lera. En bättre stänkskärm åt passageraren är nog uppskattat samt nån form av lastnät bakåt.

 

 

 


 


Per & JeepTobbe åker i surhål på Åland. En klar fördel var att suzukin sjönk snabbt i vattnet
 och fick snabbt fäste mot botten till skillnad från en vanlig bil. En nackdel är att man blir dyngsur
och vattnet på Åland, speciellt i surhålet, inte smakade hallonsaft precis..