Polera mera. Vi bjuder på Poleringsguiden!

Vi antar att du som besöker denna mycket smakliga och fina sida även har besökt bilmässor och kanske läst en och annan tidning som handlar om bilar. (inte det, nähä) Men det vi vill komma till är ju som sagt alla blänkande fina delar som sitter under huvarna på bilarna. För er som inte är så insatta i hur det går till kan vi berätta att man behöver inte åka och köpa dessa delar för att byta dem mot sina sketiga lackerade och fula detaljer under huven. Läs igenom denna guide istället och polera upp ditt insug/ventilkåpa/whatever och skryt sen som satan för dina polare att du är en mästerpolerare. Dom kommer garanterat avundas ditt motorrum och brudarna kommer ligga i högar i baksätet för att få åka med. Jo det är sant!!

1. Vad ska man polera?
Allt som man vill ska blänka lite. Flinten, ollonet, ventilkåpan, intercooler-rör, insug, mm mm.

2. Vad går att polera?
Allt som är av nån form av metall. Vissa metaller är svårare än andra och tar längre tid.

3. Vilka metaller är lättast att polera?
Aluminium, rostfritt, koppar och mässing. Alu och rostfritt är det vanligaste förekommande man polerar när det gäller bilar.

4. Vad kommer jag behöva?
Våtsandpapper i olika kornstorlekar, filar, poleringsmedel och lite trasor och sliptrissor till borrmaskin etc. Och nåt att polera förstås.

5. Vad BÖR man ha för att inte bli vansinnig?
Tålamod. Verktyg för grovslipning av t.ex gjutskarvar, gjutskägg mm ex. vinkelslip, dremel eller motsvarande. Lamellskivor med sandpapper till vinkelslipen är mycket bra på gjutrester. Bra filar med olika utformning för att komma åt på knixiga ställen. Olika storlekar av polertrissor i tyg till borrmaskin / pelarborr. Vatten i en hink för att underlätta slipning med våtsandpapper. Sandpapper lite grövre ex mellan 80 - 250 korn för grovslipning om det behövs t.ex vid porer i gjutna detaljer. Finare våtsandpapper för finslipning 600-1000 korn, samt något till slutslipning ex. 1500-2000 korn våt. Poleringsmedel, samt ett högglans polermedel. Köper man på lokala järnhandeln.

6. Tar det lång tid?
Det kan du ge dig på!


Aha! vad kan vara lämpligare att demonstrera polering på än en gammal volvokåpa??


Kåpan är avtvättad och börjat slipa lite med 120 papper för att få bort färg och ojämnheter. Lite svårt i bokstäverna...


Kåpan slipad till 99%. Nu är det bara resten kvar.


Kåpan slipad med 600 våtsandpapper. Nu kan man inte vara för noga! Slipa slipa slipa! Avsluta med riktigt fint papper
ex. 2000 våt. Ju mer nogrann du är ju bättre kommer det se ut!


Färg går även att ta bort med färgborttagningsmedel. Bra på svåra trånga ställen. Ja inte på din flickvän alltså.


Nu är färg och allt borta och kåpan är slipad till (nåja) bra poleringsgrund. En halv runda grovpolering gör redan resultat. Nu börjar det roliga.


Nu ser den genast bättre ut. Polerad men något matt.. Dags för högglans polering!


Nu snackar vi spegelblankt! Det svarta på bokstäverna är överblivet polermedel som lättast tas bort när det har stelnat efter några minuter.
Brudarna kommer flockas i horder för att få ett varv i bilen med den blanka kåpan! (eller inte)


Polermedel. Dålig bild. Det bruna är grovputs, eller 'förputs' om man så vill. Den vita korven är högglans. En bra ide är att ha olika trissor så man inte använder samma till olika polermedel. Uppfläkta, upplindade trissor är bra på trånga ställen då tyget kan nå ner i skrymslen etc. Konsistensen är hård något smulig på polerkakorna och medlet måste värmas lite för att det ska smälta och fastna på trissan. Tro nu inte att du ska värma med tändare eller nåt för lättast är att köra trissan rakt i kakan som smälter av friktionen.


Inte bara kåpor kan poleras. Detta insug till B230F tog en stund då allt gjutskägg och bokstäver slipades bort först med vinkelslip och fil. Insuget är ganska grovt gjutet och fullt med ojämnheter och porer vilket tar en massa tid att slipa slätt och fint. Men det var det värt! Brudarna.. (nu räcker det med brudar. Red anm.)

www.asfaltseliten.com