Niklas Sandloppa - DuneByggy - Sandrail -

Vi kan nu stolt presentera denna sida, som handlar om Niklas och hans makalösa bygge som Per och Alex var över och tittade på. Riktigt seriöst byggd och dessutom riktigt snyggt, med bra prestanda. Riktigt gött med andra ord. Nedanför hittar du mer bilder och Niklas egna ord om bygget.

Här kommer då en liten sammanfattning av bygget mitt.
 
Projekt: sandrail/mini buggy
 
Det hela började med att jag efter att ha byggt ett antal rc-bilar (den här bland annat http://www.youtube.com/watch?v=kwm8y8jcwGM&feature=channel_page) då ville bygga något större, som man själv kan åka i.:) Jag hade som "krav" att det skulle bli en så extrem offroad maskin som möjligt, till en hyfsat begränsad budget. Det var sommaren 2005 som jag fick iden, alltså innan jag började 3an på gymnasiet. Så detta projekt startade egentligen som ett projektarbete i skolan.

Jag gjorde många skisser och fick många idéer och inspiration från amerikanska sidor om hur konstruktionen/designen skulle vara innan jag började bygga. Kom till slut fram till att det blir en typ av sandrail/buggy som jag skulle bygga. Ett "fordon" som är byggt för att kunna köras så fort som möjligt i terrängen, vara extremt hållbar o klara enorma hopp.
Låånga bärarmar och därmed lång fjädringsväg är ju en av hemligheterna, så i min design gjorde jag bärarmarna så långa som möjligt, till den begränsade bredden av buggyn (220cm) får ju inte bli hur bred som helst. Och anledningen till att jag gjorde individuell fjädring på varje hjul med dubbla A-armar runt om var att jag tror att man kan få en bättre väghållning och att konstruktionen var hyfsat enkel att tillverka konstruktionsmässigt. Lite annorlunda kanske, om man tittar på andra liknande buggys som ofta använder typ av sving som bakre upphängning. Sen när jag stod inför valet av motor så var det ganska enkelt, mkt effekt och så låg vikt som möjligt= motor från en sporthoj.

Hade tur o fick tag i en Cbr 929 fireblade -01 motor billigt, vilket var en perfekt motor för
mitt projekt. 150hästar på 80 kg.. Om vi går tillbaks till ”extremt hållbar o klara enorma hopp” så är ju valet av material mycket viktigt, så att tillverka ramen av chromoly rör var ju en självklarhet. Även bärarmar och andra bärande o påfrestande delar är tillverkade av chromoly, som har ca 3 gånger så hög hållfasthet som vanligt konstruktions stål. Man kan ju på så sätt också tunna ner godset så man då får en betydligt lättare konstruktion. Fackverkskonstruktion är givetvis också något man måste tänka på när man bygger o konstruerar.

                       
                       

 
Nästan allt är TIG svetsat, något som jag lärt mig under projektets gång, hade aldrig svetsat innan jag startade bygget.
Stötdämparna jag använder köpte jag när jag var i USA våren -06, riktiga FOX bypass dämpare som är ställbara i både kompression o retur, rejäla doningar som är till för just sådana här fordon. Dom ska dessutom klara betydligt tyngre pickuper också så jag behöver nog inte vara orolig att dom inte ska palla vikten av min lätta buggy.
 
Jag startade som sagt bygget i aug-05 och planerade att få den färdig till maj-06, till projektarbetets dag i skolan. Så blev ju inte fallet, la ändå ner ca 1300 arbetstimmar på den då fram till studenten. Nu i efterhand så kan man ju säga att man ofta tänker alltför optimistiskt, det tar nästan alltid längre tid att konstruera o bygga något än vad man först tänkt sig. Men det förståss det var ju mitt första riktigt stora bygge så jag hade ju egentligen ingen direkt aning om hur lång tid det skulle ta. Mkt på grund av att det tog sån tid var ju också för i stort sett allt är egentillverkat, så som hela ramen, bärarmar, spindlar, hjulnav, lagerhus, drivning, karossdelar, bensintank, div fästen, med mera……

Blev klar med buggyn oktober 2008, över 3år eller över 2200 arbetstimmar.
Sen kan jag också säga att budget kalkylen spräcktes redan första halvåret.
Hade räknat mer så där 40-50 tusen när jag började, men det hela slutade på närmare 150 000:-

Men nu när den äntligen är färdig o man ser resultatet tycker jag att det ändå helt klart var värt alla timmar o pengar. Visst finns det saker som man nu i efterhand kan säga att man kunde ha gjort annorlunda. Men överlag så är jag mkt nöjd. Den är grymt rolig att köra, den förvånar faktiskt mig nästan varje gång jag kör vilken potential buggyn verkligen har. Har ju iofs inte hunnit  köra så mkt än (ca 2-3 timmar bakom ratten), men kan ju säga att det är en annorlunda upplevelse att sitta fastspänd i en ”bil” o hoppa högt över marken, o sen knappt känna att man landar. Nästan overkligt.

Hoppas att jag får många tillfällen nu i vår/sommar att köra och dessutom något bra ställe att köra på, en rejält stor grusgrop där ingen stör sig på om man är o kör vore inte helt fel:p
 

 
Filmklipp som sammanfattar bygget och lite körning

 
Nästan ikullkörning... haha


 
TEKNISK DATA
 
Motor: cbr929rr fireblade 2001 150hk/12000 rpm
Stötdämpare: Fox 2tums bypass shocks 12tum slag fram 14 tum bak
Vikt: 550 kg
Topphastighet: 160 km/h på 6:ans växel vid 125000 rpm
Acceleration (teoretisk)  0-100 på 4,5 sekunder

Div material: Totalt 100meter 1” chromoly rör, 2mm gods. Ca 1 kg/meter, Chromoly plåt 2mm (50x50 cm)+Hiloc 900N/mm2 plåt 3mm,  200x100cm till div fasten, bäramar mm,   Axelmaterial ss2387 till div axlar, hjulhubs, bärarmsfäste mm, Aluplåt till golv tak mm 3mm 6061 quality,  3mm lexan till karossdelar mm.

Däck: ITP mudlite XXL 30”
Fälg: ITP T7 beadlocks 12”
Hjulupphängning: Egenkonstruerad individuell A-arms design 70cm total fjädringsväg. Byggd för att klara 5m höga hopp (landa platt) 
 
Så där ja!

MVH Niklas

Länkar där sandloppan figurerar;
http://www.minibuggy.net/forum/show-off-your-toys-here/9891-my-custom-long-travel-mini-buggy-2.html
 
och här från ett svenskt forum, dock inga bilder
 
http://4x4sweden.se/forum/viewtopic.php?t=11685&postdays=0&postorder=asc&start=0