Volvo 244 Jakob Edition

           
 

Bil: Volvo-Jacob 2008 års modell (Ursprungligen 244 dl 1978)

Motorrecept:
Volvo B5234T (Volvo 850 Turbo)
Smidda H-profilstakar från SPM
Original kolvar avslipade och uppborrade oljehål
balanserad och viktjusterad
Portad och renoverad topp,
Ventilerat block
Modifierat oljetråg från 960
Eget grenrör i rostfritt 42x2mm (polerat)
Eget insug i stålplåt med invändiga trattar, runners i 42x2mm 3-tums spjäll från 960
Ombyggda vattenrör
Egna motorfästen med kylarkuddar från en buss
Hålborrade kamdrev
GLT kammar
KKK K27 turbo
3-tums avgassystem rostfritt
Hembyggd kylare, med 2st nya cellpaket från 740 ihopsvetsade på bredden och kapade på höjden
Hembyggd intercoooler med cellpaket från Setrabuss

Styrsystem:
Autronic SM2
M&W tändslutsteg

Målet är en bit över 400hk

Historian bakom Sveriges grymmaste Volvo ( enligt red. här på sidan)

Ja, Var ska man egentligen börja? Denna gången tar vi den långa versionen..

Den blå volvon som också har en egen liten flik här på Asfaltseliten var ju mitt förra bygge och även min första bil. Den fick ju först en renoverad B23E motor med lite bonnatrim som extraktorrör och fipplat bränsletryck, var förvånansvärt bra vrid i den motorn, fullt tillräckligt i en 18-års bil. Detta var ju för c:a 7år sedan och då började bilbyggarna plocka med den beryktade femman som ju gav ett riktigt gott sound och var potent effektmässigt. hade sett ett par 740 med femmor från 850 installerade och blev sugen på att plocka i en i 240:in. Tvekade ju fram och tillbaka eftersom jag inte hade någon kunskap till detta. men när B23:an började strula en kväll på gatorna i Vetlanda så åkte jag raka vägen hem till garaget och plockade ur motorn och började leta femma..

Till slut satt det en femma däri, dåligt installerad med fruktansvärt fult grenrör och insug, men man måste ju börja någonstans.. jag renoverade motorn och fick igång den ganska smidigt med det då nyinköpta Autronic-systemet. Besiktigade bilen som ombyggt fordon hos Bosse Bildoktorn och körde med den en sommar. När vintern kom så beslöt jag mig för att bygga nytt grenrör, insug samt intercooler. Detta grenröret tigsvetsade jag ihop i rostfritt det blev riktigt hyfsat och används än idag. Körde med bilen en sommar till, bland annat till vallåkra. veckan efter skulle jag prova bilen på ett strippen-evenemang i Västervik. Skulle provköra bilen dagen innan strippen körningen men det gick åt skogen, bokstavligt talat. Plöjde ner i ett dike efter att fått en retursladd på 3:an och bilen slog runt 3 varv och hamnade på vägen igen, lagom kvaddad... Bogserade hem bilen lagom förbannad.

På kvällen funderade jag fram och tillbaka på att motor, låda och bakaxel hade ju faktiskt klarat sig. De dyra prylarna alltså. Kollade runt på blocket samma kväll och hittade en Volvo 244 Dl i fint skick. Blev sugen på att bygga mig en riktigt sleeper, inte så hemskt mycket jobb att flytta över drivlinan när motorfästen mm redan var tillverkade. Dagen efter åkte jag och brorsan upp till Tibro och hämtade denna bruna charmiga skapelsen som endast haft 2 ägare sedan 1978. Rost var nästan obefintlig och ett perfekt ämne för en riktig sleeper ju....

Körde med bilen som den var en månad ungefär, sedan skulle jag börja bygga mig en sleeper som det var sagt. Hade ju börjat på plåtverkstaden på jobbet sedan ett halvår tillbaka och var mycket intressed av att lära mig mer inom det, funderade också på om en sleeper verkligen skulle vara kul i längden. Är ju faktiskt kul om bilen sticker ut i mängden också..


Fick en bild i huvudet på en clean 244 men på ett sätt också ruskigt fet. Inte för mycket, inte för lite. Hade aldrig tidigare sett en 240 med bortkapat midjeveck (kanske för att det är jävligt tidskrävande...) så det skulle det bli. Även 4 st rallystolar stod på önskelistan, en frän grej bara. Började med att snitta upp bakskärmarna och bredda 45 mm på varje sida samt lägga i en ny slät plåt som eliminerade midjeveck och tanklock. Började sedan rita upp lite skisser på hur fronten skulle se ut, men fick aldrig till det snyggt med en 240 front så det fick mogna i bakhuvet en stund. Istället började jag bygga om framvagnen med egna bärarmar och ombyggda fjäderben som fick geometrin att stämma trots riktigt låg bil. även de övre fästpunkterna till fjäderbenen nytillverkades med justerbar camber.

Sedan var det dags för motorn att hitta ett nytt hem mellan tornen, och tillverkning av intercooler, kylare, expansionkärl och vevhustank påbörjades. Här fick man lära sig en del aluminium svetsning...

I detta skede kom det en Bilsport-tidning på posten som innehöll 3d-ritade bilder på olika volvo modeller, bland annat en 142:a i grymt customstuk som jag, fronten på den bilen fastnade jag direkt för. Bestämde mig för att bygga något liknande, men med mer racestuk. Köpte in en uppsättning 140 skärmar och frontplåt och började pyssla.. kapade bort större delen av skärmen, endast ytterkanten var kvar men att få till en ny plåt var inte enkelt, den hade ju form åt bägge håll.. köpte mig ett Engelskt hjul för man hade ju hört att det ska gå att forma plåt, både konkav och konvex med ett sådant. Lättare sagt än gjort, men efter många kvadratmeter plåt och en hel del svordomar så satt det ett par skärmar på bilen. Kunde blivit bättre men också betydligt sämre. Fick duga helt enkelt.

Fronten gjorde jag en helt ny efter att ha slagits med den originalfront som jag aldrig fick nån vidare ordning på, såg mer ut som en båt när den satt på..
Gjorde nya gångjärn till huven också, som numera öppnas åt ena sidan som ju faktiskt blev ganska tufft. Byggde störtbåge, satte i 4st sportstolar, tillverkade ny intrumentbräda, byggde om torpedväggen, bakvagnen, Tillverkade ny bränsletank och batterilåda i aluminium med mera, med mera.. Skulle jag skriva med alla svordomar så skulle jag kunna fylla ett par A4 till.. Bilen har tagit c:a 2000 timmar att bygga under 2,5 års tid.

Priser jag vunnit med bilen:
 
1:a pris Volvo 140/240 Vallåkra 2007
Bästa Motorbygge Älvsjömässan 2007
2:a pris Volvo 140/240 Vallåkra 2008
3:e pris Street Race car proffs Elmia 2008
1:a pris Volvoklassen Bilsport Action meet 2008
Hottest Performance Car Street cars fest stockholm 2008
5:e plats top ten Xtreme car show Helsingfors Finland 2008
2:a pris best oldschool Scandinavian Custom show Köpenhamn Danmark 2008

Över 50000 visningar på www.gatbilar.se/almqvist den andra mest visade bilen på sidan
 
Tidningar bilen har varit publicerad i:
 
Bilsport Gatbilar.se, byggreportage i 4 nr
Bilsport, fullreportage på 6 sidor, bakgrundsbild i 10 nr till reklam, byggreportage och bilder från olika evenemang
Street xtreme, reportage från Älvsjö mässan
En tjeckisk tidning som jag inte minns namnet på..
Finska Xtreme
Danska V-max
 
Info om mig:
 
Jacob Almqvist
Nyss 25 år fyllda
Blivande Skede bo
Husägare
Singel
Bussplåtslagare till yrket
Reklampelare åt asfaltseliten
Egen hemsida www.ja-custom.se


                   
                   


Tjejen har han byggt själv precis som allt annat.