Höja din terrängmaskin? Häng med!

Givetvis är det jätteballt att åka i en bil som slickar backen ordentligt, se bara 'stans lägsta volvo' i galleri 6! Men är man ute på offroadträffen eller bara kör omkring i diket allmänt kommer brudarna (eller killarna om du föredrar det) troligen nobba dig om du åker lowrider. Så därför vill du givetvis höja din bil lite och knöla in sulor som som egentligen inte får plats. Vi kan här presentera en lite Guide hur man höjer de allra simplaste fyrhjulsdrivna fordon, nämligen de med stela axlar. Vi ska börja med att slita isär våran originala Suzuki 413 samurai, och göra om den till en ninja istället.


Ja ni ser ju själva. Från töntig fågelskådar jeep till ett ursinnigt monster. Självklart har man längst kuk om man åker i den senaste.


Här är en illustration på vad vi ska göra.


Hur man skruvar isär behöver vi väl knappas förklara. Men såhär vill man göra. Efter att man sänkt ner axeln, lossat ev slangar och annat lossar man helt enkelt axeln från fjädrarna genom att lossa "överfallen" som håller axeln mot fjädern. Notera att axeln har en flat yta neråt som anligger mot fjädern, en sån måste vi göra nya och nu svetsa på axelns ovansida. Nedan följer lite alternativ på vad att använda. Att få fjädrarna att ligga över gör man lättast genom att dra axeln åt ett håll, t.ex vänster för att sedan vika förbi höger fjäder, och vise versa.. var beredd på att få krångla ihop kardanen som kommer ramla isär.


Dessa fick det bli. Ett plattjärn svetsades sedan på profilen för att få mer yta mot fjädern. Höjden på dessa påverkar höjden på bilen direkt, men var inte för modig! Flyttar du axlarna för långt ner räcker inte kardanaxlarna till! Du måste även ta hänsyn till vinklarna på knutkorsen innan du svetsar fast de nya fästena!


Sådär. Givetvis punktar man grejerna och testar så det passar innan man svetsar.. eller inte. Hålet i plattjärnet är till för bulten som håller ihop fjädrarna.


Aha! skiten har passats ihop och är färdigt. Överfallen fick vi tillverka nya då allt på denna bil har varit totalt upprostat. Det räckte med att titta på de gamla muttrarna och bultarna så ramlade skiten ihop av sig självt. Fästet på denna sida (vänster) satt innan på höger sida, fast under fjädern. Detta för att stötdämparna ska passa.


Nya överfall gör man lättast av att bocka en stång runt ett rör och sedan svetsa fast bult i lagom storlek. Kom ihåg att satan himself tar en kallsmed varje år så använd rikligt med värme när du bockar! Längden på dessa överfall påverkas ju av höjden på dina nya fjädersäten du svetsat på axeln! Det var bakänden på bilen, bara resten kvar!


Upphängingen fram är litet mer avancerad, här måste man nämligen även fundera på styrningen.


Original. Axel vilar på fjädern, styrstag över fjäder.


Allting lossat! Eftersom bultarna till fjäderns bussningar fram var omöjliga att lossa utan att ha sönder bussningar och bult lossade vi fjädrarna baktill, vilket går lika bra.


Samma visa som på bakaxeln, se till att prylarna sitter rakt och blir lika mycket på båda sidor. Provmontera först för att kolla vinkeln på kardanknuten, sen svetsa allt riktigt gött.


Axeln sitter på plats igen. Slangfästen måste flyttas ner lite, lämpligast genom att bara kapa fästet och förlänga lite, förlängning av bromsledning behövs ej. Även förlängda överfall (eller krämpor eller vad man vill kalla det) sitter på plats.


Jodå även styrstagen måste kapas och förlängas. Förlängningen bör ju vara lika "hög" som bilen blivit höjd, styrstaget får ej bli längre eller kortare heller så här krävs lite fundering, och det lär märkas på styrningen om det blir fel.


Lite lättare att se hur förlängningen bör se ut. Kraftigt brett plattjärn som svetsas ordentligt - så släpper bilprovningen igenom det.


Och efter ett par timmar så är det ordentlig skillnad i höjd, och köregenskaper. (vilka är försämrade). Nu ska bara sulor monteras så är vi färdiga för denna gång.