2010-01-01
Projektet står still i väntan på en ledig hörna att ställa bilen på medans annan motor monteras... med jättemånga cylindrar..hehe, men det får vänta lite till.

2009-05-29
Fan vad det har kliat i fingrarna nu och äntligen har jag fått lite tid över till Gula skrället. Fick börja med att flytta fyra andra bilar innan jag kom åt bilen sen bar det iväg till verkstan, och jag lyckades till och med knöla sönder höger lykta bak, typiskt att asfalten ska vara så hal så det knappt går att hålla bilen på vägen när man ger lite.. Nåja jag har rivit ner grenrör och turbo för att införskaffa ett annat grenrör, detta var efter inspektion bara att kasta, fullt med sprickor och jag vill inte svetsa på skiten mer för det kommer inte hålla ändå. Så nu ska ett nytt letas fram. Det som händer när man får sprickor i grenröret, är att lambdan börjar få fel mätvärden. Genom sprickorna dras det in syre som styrenheten tror kommer ifrån motorn, och sen justerar styrenheten bränsle/luft värdena (efter vad lambdan säger) och motorn får fel blandning. Fel värden resulterar åtminstone i detta fall enorma avgasknallar som slår sönder grenröret ännu mer, och som dessutom fläkte upp ljuddämparen, vilket inte är bra. Ett nytt friskt grenrör blir smaskens med andra ord.


Det är så trångt att jag var tvungen att spänna upp motorn för att få ut grenröret.

       


2009-02-01
Här blir det inte mycket skrivit nu förtiden. Har återigen fått hot om pisk och särbehandling om jag inte skriver lite vad som försiggår, så jag får väl ta tag i skiten..
Vad händer med gula skrället nu då? Inte mycket då den står vinterförvarad utomhus.. haha nej men det har varit så mycket annat att greja med så jag har inte hunnit hålla på så mycket med den, sist var jag å alex ute och busåkte lite, gick som vanligt -nånting gick sönder. Generatorn la av och det dröjde inte länge innan motorn började spika eftersom spolen inte länge orkar leverera gnista när det är lite laddtryck. Har börjat fundera på version 2 av motorn, antingen med 16v topp eller om man ska kassera motorn helt och hållet för att istället... häva i en motor med cylindervolym ifrån staterna... men det får bli en annan dag.
2008-12-29
Jaha då har jag blivit hotad av Markusjävel och FreddyFan att skriva här annars skulle jag få stryk. Och det vill man ju inte ha så jag får väl dra lite lögner och ett par rader här då. Bilen har ju som sagt stått still ett tag, förutom lite flyttningar på den runtom garaget. Men jag har sen sist lokaliserat felet som gjorde blandningen så fet, och det var som jag trodde, en givare ljög för styrenheten. Jag ska byta den så fort som möjligt så jag kan ut och svarva några gamla vinterdäck innan besiktningen tar slut i Januari. När jag besiktigar den nästa gång så får jag plocka bort turbon och sätta på en vanligt grenrör så det blir en sugmotor. Bilen går aldrig att besiktiga med motorn som den är nu. Jag kommer nog få höra ett och annat av bilprovningen än då. Men det ska nog gå att lösa ned lite diplomati. Jag tog förövrigt en bild på datorskärmen när jag hade bilen uppkopplad, har ni skarpa ögon ser ni vilken givare som har lagt av.
 Vadå har man inte datorer utomhus?


Bilen går som en orm över vägen. Mycket märkligt.

2008-11-06
Jag har lyckats spräcka grenröret igen och även hunnit åtgärda det sen jag skrev här sist. Ärligt talat har jag inte kört speciellt mycket med bilen på sistone heller för den delen. Just därför har jag inte haft nåt att skriva här heller. Sist jag var ute och härjade lyckades jag med att spränga ett bakdäck, åka på sladd 3 varv i lantmännen rondellen, skjuta av en intercoolerslang (vid 1.5 - 1,8 bars ladd, BOOM!!) och sen på hemvägen ballade nåt ur så motorn får stans fetaste bränsleblandning. Inte bra. Lambda mätaren visar fullt utslag och motorn går som ett lass skit. Antagligen nån givare som ljuger för styrenheten eller styrenheten som ljuger för motorn.. i vilket fall får jag koppla in datorn för att ta reda på vad som hänt. Ett nytt grenrör hade varit godis för övrigt.

2008-09-01
Ja jävlar vad man är dålig på att skriva här då.. Men nu var Markus och hotade med indragen ölranson så jag får väl skriva ett par rader..  Vad har hänt då på sistone med skrället? Massor med saker. Jag har byggt om wastegaten så den är justerbar. Aktuellt laddtryck just nu är 1,8 bar. Det flyttar på sig rätt skapligt men det är inte utan en del problem. Slangar kryper gärna av, trots paraklämmor på intercoolerrör och några småslangar, speciellt en till styrenhetens mapsensor har gått ett par gånger. Skaffade ett par rejäla stift som tycker om plågerier och laddtryck. Nåt som är helt otroligt är att jag fortfarande kör med original tändspole. Visst det händer att det har spikat men att den bara orkar leverera?? Dröjer nog inte speciellt länge innan den brinner, och då blir det MSD tändsystem. Jag ska även ragga tag på en annan lambda eftersom jag misstänker att den ljuger för mig lite, efter att har blivit misshandlad av alldeles för feta bränslemängder. Jag lyckades även spräcka grenröret så jag fick riva ner och svetsa på skiten. Svetsade även dit ett extra stag ner i blocket som kan motverka turbons tyngd litet.. Måste snart skaffa en däckkrängare för snart är förrådet med däck på volvofälg slut... haha. Ska filma lite med nån dag.

2008-07-25
Har legat lågt ett tag med projektet.. Har varit ute och åkt lite men inte mekat nåt direkt, lusten har inte riktigt infunnit sig efter 12 timmars arbetsdagar. Ska ta tag i det lite nu nån dag och dona lite.

2008-07-10
Varit ute och busåkt lite med Freddy och konstaterat lite småfel och saker som behöver göras iordning. 1; Skaffa bättre låsclips till spridarkontakterna. 1ans kontakt har en förmåga att krypa av och det är ju tråkigt när bilen går på 3 cyl rätt var det är. 2; Måste fixa bättre remmar till generatorn, elfläkten slukar 30 amp så.. det låter inget vidare emellanåt. 3; Koppla i ordning tempgivaren så det blir som det ska. 4; Fixa mer tid så man hinner skruva i lugn och ro utan att vara stressad.. bästa vore att flytta i garaget tror jag.
Sen sist har jag ännu en gång haft framme svetsen i mera reperationer på kåpan till diffen. Har även byggt ytterligare 1 meter avgassystem bestående av en liten kompakt dämpare och lite rör... Tog lite bilder med på rasad diff och stans mest svetsade kåpa, haha!

       

2008-07-03
Ja det har hänt en del på sistone. Mina 10år gamla 195or på breddade plåtisar har blivit märkbart sämre. Jag var ute och burnade lite och vips så small bakaxeln i bitar. Hem och konstatera att det bara var skit av planetdreven i diffen. Rullade fram svetsen och svetsade så det såg ut som i kärnreaktorn i Tjernobyl och sen var det bara att köra igen! Tyvärr slog bitarna sönder hela kåpan så det såg ut som man skjutit hagelgevär på den och det var inte det lättaste att få den tät igen. Och som vanligt fanns det ingen lös axel liggandes man kunde låna kåpan på.. Ska ut och leta i bråten sen vad som finns. Bytte även o-ringarna till oljefällan på vevhusventilationen eftersom de inte höll måttet. Bilen är mycket mycket trevlig på grusväg med förresten, så jäkla gött att bara gasa ut den på häv med 3-4an och åka på sladd.. mycket trevligt. Ska även ställa på laddet nu när jag börjar få ordning på alla barnsjukdomar. Lite skrämmande är att wastegaten, som inte är uppställd nånting (motorn går på lägsta möjliga laddtryck nu) ändå tillåter 1,2 bar ladd. Skulle kanske haft en wastegate till, men vafan, lägre ladd än så kommer jag aldrig köra med så.. Ska även investera i ett MSD tändsystem som orkar leverera gnista när det fläskas på med laddtryck.
Tog några nya bilder på oljekylen i fronten och div.

               

2008-06-27
Ah. Idag har jag provkört skrället, och vad gött det var att höra ljudet av två dumpventiler vilka lät som två hormonstinna nektergalar! Löste äntligen problemet med generatorn som inte fick plats. Den fick plats om man gjorde om uttaget till oljetrycket. Lösningen är speciell men det funkar, och det som funkar är bra. Blev påmind om att jag måste fixa vevhusventilationen efter provåkningen, min fina putsade motor var nersmetad med varm olja när jag kom hem igen. Kommer ni ihåg de gamla ventilkåporna som satt på B21A motorerna? Det fanns en slanganslutning på dem som ventilationen från underdelen var kopplad till. Sen ventilerade det genom locket på kåpan. Ska knåpa ihop en egen variant av det imorgon med hjälp av en  skottgenomföring genom kåpan. Hittade en mapp till MS som jag utgick ifrån och fick bilen till att åtminstone gå någorlunda, och lambda värdena såg vetiga ut när det gäller blandningen. Får nog be Markus bygga ut våran hemsida lite nu snart med information angående MS, dvs Megasquirt.

2008-06-23
Ett par kliv framåt och några bakåt.  Idag startade jag bilen. Bra. Tomgången ca 2000rpm. Dåligt. Hittade felet. Tjuvluft. Bra. Startade igen. Sprutet tror att motorn är -40c. Dåligt.
Så kan man sammanfatta denna dagen. Vad har hänt sen sist då? Har kopplat en massa el och fixat en massa småsaker. Har inte löst generatorproblemet än men jag vet ju om en 745a som nyligen blev rullad, som har fästet jag behöver.. hehe. Felet på temperaturen beror på att Ms-sprutet är konfigurerat efter några satans GM givare och eftersom jag använder bosch luft och vattentemp blir värdena fel, men det går att ordna genom ett program som heter EasyTerm, vilket man skriver in egna referensvärden i och sen flashar styrenheten med nya uppgifter. Problemet är bara att jag inte kunnat få en riktig kommunikation med Ms:et och EasyTerm.. Men problem är ju till för att lösas så.. Bilen startar ju iallfall och det är ju alltid nåt. För er som tycker jag pratar grekiska nu så kan jag förklara det simpelt; Jag har en dator i garaget, vilken är kopplad till bilens styrenhet. Med datorn kan jag ändra hur sprutet, dvs motorstyrningen styr motorn, hur mycket soppa den ska ha etc. Imorgon är en annan dag och jag är uppe vid 06.00 för att lösa dessa problem. Eventuellt.

2008-06-16
Fixat slangarna till oljekylen och de passar. Kopplat in oljetryck, lambdamätare mm. Svetsat downpipe och klätt den med avgasbandage. Svetsat och knåpat ihop en garagedator med rätt stuk!

       


2008-06-02
Ja jag trodde ju att jag skulle få starta skrället nu förra helgen.. Det har med andra ord hänt ett och annat sen sist. Det mesta har kommit på plats men det är fortfarande en del saker som sätter käppar i hjulen för mig. Bla. passar inte generatorn eftersom uttaget för oljetrycket sitter på blockets framsida. Hittade ett fäste till 740 men då passade inte min generator som jag polerat spegelblank.. fan. Trodde jag skulle kunna provstartat som sagt men slangarna till oljekylen satte stopp, Freddy hade inte rätt konor sitt sortiment så han kunde inte pressa slangen jag behövde och sen hann jag inte in till lokala hydraulverkstan innan de stängde. Skaffade även lite småsaker, lambda mätare, avgasbandage och klämmor etc.. ska spika ihop en dator jag kan ha i garaget med så det går att mappa sprutet i bilen.. hoppas på framgång nästa helg men det blir väl säkert nåt annat som strular till sig... NYA BILDER LÄNGRE NER!!

2008-05-11
Ja då har jag äntligen lurat ner motorn i bilen. Ska få till lite hydraulslang och grejer sen ska det inte vara långt ifrån start. Men lite svordomar och ett par doser snus ska nog lösa resterande problem. Måste beställa lite silikonslang med. Tog lite bilder men det blev inget vidare så ska se om det går att ordna ett par nya. Kopplingen ordnade sig med sen förövrigt. Tobbe fixade fram en 6 puckats sinter 215mm som passade som handen i handsken i nya tryckplattan. Skickade tillbaks den andra lamellen och ska välja lite andra saker för ungefär samma summa.. en lamba mätare skulle inte vara fel förövrigt.

   
Ner med dig ditt åbäke!!

2008-04-22
Jag har skruvat och donat en massa och blev häromveckan smått ledsen när jag skulle lyfta i motorn och upptäckte precis innan att lamellen var för stor för tryckplattan. Mina funderingar på saab plattor gick i stöpet efter att jag och Stefan var ute och letade och provade olika plattor. Plattan jag hade nu var iofs en volvo platta men lamellen var ca 2 mm för stor i diameter. Förbannat. Ska ringa tobbes motorsport idag och be han ta hem nåt som passar. Motorn måste i. Bilen måste plågas. Och detta börjar dra ut på tiden. Fan.

2008-03-23
Målat upp motorrum i svart kulör takfärg. Byggt iordning kylararrangemang med elfläkt. Måste leta reda på en smidig motorlyft med hjul så jag kan ösa i och ur motorn för att passa in allt. Måste även hitta en tryckplatta som gillar lite högre påfrestningar. Ska se om jag hittar nån till Saab 9000 turbo att bulta dit. Dags att slå en signal till galningarna i grannbyn kanske? Saab folk.. vilka stollar..

2008-03-19
Jag svetsade färdigt grenröret igår. Det blev ett jäkla paket som väger massor, så det får ju bli att kapa ur motsvarande vikt från karossen sen, haha. Nej men nu sitter Turbo och wastegate monterat och början på downpipen. Avgassystemet kommer troligtvis bara bestå av en downpipe och ett rör ut på bilens högra sida. Inget rörmokeri i onödan. Ska rulla in bilen på upptining nu på fredag så jag kan börja sänka ner motorn. Två problem återstår; Jag får inte tag i nåt nedre kamremshjul och remskiva.. Det är inte samma på B21 som på B230 och då står man helt plötsligt utan delar.. Det mest frustrerande är ju att man slängt hur många B21 motorer som helst och nu behöver man delar... suck. Får leta lite till här runtikring i buskarna om det ligger nåt lik nånstans. Tog lite bilder på grenröret, hittar du nedanför loggboken. Fick förresten tag i ett skelett svänghjul och var även och handlade en knock link.

2008-03-11
Installerat två rörelsedeckare med siren i verkstan. Nu kan inte ens katten gå och smygskita på nätterna i nåt hörn utan man hör sirenen och man hinner gå ut och ge han en känga innan korven snuddar golvet. En billig försäkring mot att bli av med sina verktyg och doningar. Två deckare och siren kan du hitta billigt på en prylaffär typ Teknikmagasinet eller motsvarande och själva installationen är busenkel. Om man har nåt hum om att koppla el vill säga.

2008-03-01
Har äntligen plockat ur båda tummarna ur röven och beställt en intercooler och ordnat med en koppling. 6 puckars sinter ska nog greppa fint i svänghjulet med nån lämplig tryckplatta. En platta från saab 9000 turbo kanske vore nåt? Har även kollat lite på skelettsvänghjul. Ja den som lever får se.. Polerade upp lite detaljer häromdagen, generatorn och termostathuset. Målat upp lite detaljer. Tyvärr har jag förlagt mina motorfästen nånstans, får be Freddy göra nya annars, han är ju duktig på att steloperera motorer med plattjärn och pinnasvetsen.. haha.

2008-02-22
Jag var ute och våldskörde med skrället för att försöka driva ur fan i motorn vilket resulterade i att jag fick äran att lyfta ur skrotet från motorrummet senare på kvällen. DET mina vänner.. är ett framsteg.

2008-02-08
Bah.. inget har blivit gjort och bilen står där ute och ropar på mig.. suck. Tog en runda med den idag och sladdade lite men.. Fan jag måste ta tag i mitt liv. Nästa vecka.

2008-01-20
Varit ute och plågat idag med grabbarna. Nu sjunger motorn på sin sista vers, lagerknacket, och uteblivande oljetryck under 2000rpm + rejäla spikningar vid påfrestning talar sitt tydliga språk. Ett par rejäla kokningar efter däckvärmning på ett par minuter åt gången gör nog inte det hela bättre. Jag är ändå imponerad av att lådan har hållt än, trots att lagret på utgående axel i lådan glappar på ca 0,5 - 0,7 cm vid mätning, bara väntar på att aluhuset lagret sitter i ska spricka och skicka kardanen åt sidan istället. Men drivlinan är nu så dålig att normal körning inte längre är möjlig.. Några burnouter till klarar den nog. Vi tog även några bilder, hittar du nedanför.

2008-01-08
Bytte olja igen till 15-50. Något bättre med oljetryck. Var sedan ute med Freddy och sladdade lite och rätt som det var började motorn bjuda på klagosång iform av lagerknack vid 3000-4000 rpm. Efter ytterligare påfrestningar har lagerknacket börjat göra sig påmint så fort motorn belastas över hela registret. Bara väntar på att det ska titta ut en stake närsomhelst.. Till helgen kanske?

2008-01-04
Bytte styrenhet. Trodde det skulle vara det sista som kunde krångla men nu går den hur fint som helst. Satte dit en justerbat BTR för att kompensera de mindre spridarna. Trycket är just nu ca 4,2 bar. Laddar upp till 0,6. Bytte olja 10w-40 som är något tunn nu efter att det gått bensin lagrerna. Dåligt med tryck när motorn är i drift temp på tomgång. Får se hur länge denna stackars plågade B230 håller..

2007-12-27
Jaha då lyckades jag köra sönder nåt. Var ute och burnade lite och vips så la motorn av. Drog hem bilen och upptäckte först att avgassystemet läckte bensin?? Efter noggrannare inspektion så var hela motorn fylld med bensin, tömde ur ca 7-8 liter 'olja' ur den. Något har fått motorn att gå fett som tusan. Bytte regulatorn. Funkade inte. Bytte till orginal spridare. Funkade inte. Bytte Lmm, funkade inte heller. Misstänker att Tempgivaren till sprutet är konstig men den visar 2340 ohm vid 22'c så den verkar ju inte ljuga helt. Ska mäta den nu igen efter jag plockat ut den ur frysen och den ska då visa ca 5800 ohm vid 0'c. Det hade varit smidigt ifall bilen hade Lh 2.3 då det vore enkelt att dra ur kontakten till kallstartspridaren men sån 'lyx' finns ju inte på Lh 2.2. Bilen går, dock dåligt, när högtryckspumpen är urkopplad, dvs bara förpumpen matar motorn med soppa, startar man högtryckaren så surar motorn ner direkt och dör. Ah sicket elände... Precis när det börjat snöa med.

2007-12-21
Plockat i en Garret T3 från en 740 turbo som ska stå till tjänst förhoppningsvis fram till vårkanten.. Monterade även spridare från 740 Turbo. Får bygga om avgassystemet igen eftersom turbon hamnade längre fram och högre upp. Allt verkade fungera som det skulle och bilen funkar igen. Tyvärr fick jag inte ihop oljekylaren idag eftersom jag har slarvat bort några slangar, får be Freddy pressa ett par nya. Kopplade även bränslepumpen nu på brytare eftersom jag upplevde att motorn ville sura lite vid kallstart. Några bilder på senaste meket nedanför. Det ser fan förjävligt ut under huven men jag lägger inte ner nån möda på denna motorn. Bara den går och den går på gränsen till vad som är möjligt att pressa ur en standard spis innan den exploderar. Hehe.


Motor skrälle. Bäst att du presterar annars blir det soptippen.

   
Senaste bilderna av motorrummet.

                       
Senaste versionen av svordomar och motorbygge.

               
Montering av grenrör vintermotor. (Denna motor är numera kasserad och ligger som stoppkloss till flistuggen)

Motor specifikation 'vintermotor' Denna motor är kasserad.
B230F -88, helt standard över och underdel.
LH-jet 2.2
Sump med retur.
Grenrör hemmasnickeri v.1.0
Garret TA03
Gröna volvo spridare
Justerbar bränsletrycksregulator.
Intercooler
Forge Avlastare.
 

Motor specifikation 'sommar motorn' just nu:
Fabriksnytt B21 block
Smidda Mahle kolvar
Sten Parner H-profil vevstakar
531 topplock i standardutförande
MegaSquirt v2.2 styrenhet.
850 TPS
Fuel Cell hemtillverkad i rostfritt + 2 bosch bränslepumpar.
HKS (kopia) 40mm wastegate
2 st Forge motorsport dumpventiler
Bränsletrycks Regulator med mätare
Spridare SiemensDeka 630cc/min (720cc vid 3.7bar bränsletryck)
Hemmabyggt grenrör, rostfritt.
3" Alu intercooler med 2,5 anslutningar.
6 puckars sinterlamell.
Knock link.
2,5" Intercooler rör i rostfritt.
2,5" Avgas ut från turbo och ner till en pip ut under höger framdörr.

Saker gjorda med karossen än så länge
* Besiktigade bilen dagen efter jag köpte den, Gick igenom utan att ens behöva muta personalen.
* Rivit ur all inredning och då menar jag allt. Plåtren på insidan.
* Svetsade i buren. (köpt av en rolig gubbe på Gunnarsjö Svets och Smide utanför Ullared.)
* Målat upp buren och lackat bilen invändigt svart.
* Monterat två sitta still stolar. Passade på original stolskenor med modifikation av stolarna lite.
* Sågat ut instrumentpanelen så den passar när bågen sitter i + rensat onödigt från den.
* Rev ner bakaxel och monterade bussningar som jag svarvade av.. vafan heter det.. nån typ av plast som man har som fötter till cnc maskiner..
* Kollat över bromsarna och svor åt vänster bak bromsok så det skärpte te sig och funkade.
* Plockat mängder med onödig el som.. bara är onödig.
* Plockat bort mängder med övrigt onödigt.
* Plockade främre kofångare med dämpare och allt och har nu bara plasten monterad + hålborrad för bättre kylning av intercooler.
* Monterat diverse prylar, lite mätare, brandsläckare, fotstöd åt passagerare i alu-durk mm.
* Satte på sänkfjädrar bak så bilen inte längre ser ut som en duett a-traktor.
* Rensade från en massa onödig skit igen, torkarmotorer till lampor, centrallås motorer + el
* Plockat bort bakre kofångare med dämpare och allt. Numera bara plasten kvar.
* Dragkroken är ett minne blott.

Kommande;
* Plastrutor. (eller? lexan rutor är ju pissdyra!! får se om det går att hitta nånstans..)
* Få tag i en bra låda, getrag eller nåt, cheva aut med transbrake vore kanske nåt?
* Kapa ur onödig plåt, bla ur motorhuv, bagagelucka och dörrar.
* Leta upp 1mm aluplåt att ersätta annan plåt med.


bil i standardutförande..    ah!! så original en motor kan bli.    rörigt                hemtrevligt och mysigt..    kass bild men det syns väl lite..    briggs n stratton
   

                   

 

 
Lite krimskrams. Wastegate, dumpventiler och bränsletrycksregulator.