45tlog.jpg (11390 bytes)
Volvo 245 Turbo Intercooler

urfräst     gammal sket topp, planad 2mm dessutom. usch.    daniel snider på ventilkåpan.    Per snider på batteriet för bättre passform.    Här ska det rensas, ur med sketen!
ah, nu börjar det se gött ut.    gammalt motorrum    gammal motorrum

Vad pysslar vi med?
Nu ska det handla om lite Volvo Turbo igen. Här kan du läsa om hur du får gammal sket att flytta på sig, för en ganska billig peng. Volvo 240 turbo har alltid varit populära bilar. Orginal är dessa försedda med en B21ET på 112kw (eller 112kw*1.36hp=152hp) vilket inte är särskilt katigt. Volvos vassaste motor i GLT-serien låg på 136hp sug. Intercooler fanns som tillval (men kom som orginal -84). Orginal sitter en Garret TB03 turbo, orginal utbytes blev ofta den vattenkylda Garret TA turbon som man ser ibland. Slirande lameller var oxå ett problem när dessa bilar kom ut.

Varför inte pigga upp din 240 lite?
Till att börja med ska vi ha dit en intercooler om bilen inte är utrustad med det. Här finns det en uppsjö med intercoolers att välja mellan. Passar bäst gör givetvis en som är till 240, men även en från 740,
760, 940 passar utomordentligt. Ska du bygga en riktig motor så kanske en scania intercooler skulle få motorn att bli glad. Saab 9000 intercooler fick vi tag på en som vi hängde dit. Passformen var åt skogen men det gick att få ner. För bred och för hög. Detta gjorde att inte batteriet passade längre, så ett batteri från Suzuki 410 fick äran att sitta i bilen lite temporärt. Detta batteri är i storleken med ett gräsklippar batteri. Orginalbatteriet la vi senare ner i en reservhjulsbalja och drog kabel.

Intercooler rör.
Rören vi använde till detta var Simons 2.5"stålrör. Snyggast är givetvis i rostfritt stål eller blank och fin aluminium. Men stålrören är lättast att bearbeta om man inte har tillgång till svets med rostfri tråd etc.
Slipar men ner alla sömmar snyggt (och ser till att det inte läcker) och lackar med lack och klarlack så blir det bra sen. Uttag för dumpventilen satte vi efter intercoolern och mellan spjällhuset. Turbohuvudet (som det står turbo på) på insuget får man byta håll på. Orginal så pekar det mot turbon, men gör man om fästena lite så går det att få dit så det pekar mot intercoolern. Alla skarvar drar du fast med gummi slang i lämplig storlek, eller helst med silikonslang. Silikon är dyrt som alla vet, fråga din flickvän.

Servopumpen.
Har du oturen med att ha en 240 med AC som ändå inte funkar, så sitter servopumpen på en B21 dumt sålänge det inte är olja man ska fylla på. Högt och ivägen för dina fina intercooler-rör. Slit bort AC- pumpen, slangar, radiator och allt som har med AC att göra i motorrummet. Antingen skaffar du en servopump från 740 eller så skaffar du fästen så att du kan flytta ner pumpen. På tidiga 740 sitter det samma servopump som på 240, och dom fästena passar på B21 förutsatt att du tar bort fästplattan för AC-pumpen. Eller så plockar du bort servostyrningen oxå, den har ändå ingen verkan över 30 km i timmen, eftersom den är proggresiv.


Slutgiltigt utförande av motorn ser ut som synes.


Insuget.
På orginal insug sitter turbohuvudet (se intercooler rör) som man får vrida på lite om man inte vill bygga världens lustigate intercooler rör. Annars passar ju ett insug från 740ins B230 med LH jetronic-insprutet.

Spjällhus och alltihop går bra att ta på det och flytta över. Däremot så passar inte kallstartspridaren från 240 till 740ins insug. Dock ej heller röret till EGR-ventilen. Men den är bara att kasta. Kallstarten kan du använda den som sitter på 740ins insug. Om det sitter en vill säga. Vi tog ett insug från en B230F i detta fallet. Kallstartspridaren får man sätta i ett intercooler rör istället.

Bränsle.
Vi schimsade upp bränsle trycket genom att lägga några brickor under fjädern som reglerar bränsletrycket i bränslehuvudet. 1mm gör ökar bränsletrycket med ca 1kg. Överdriv inte.Här kan man vara hur seriös som helst egentligen, sätta dit större spridare, mer spridare, annat bränslesystem typ Haltec, Autronic, Electromotive mm. Men det hör inte till bonnatrimmning.

Men kommer du över ett fungerande och bra sprut, Köp det, det är lätt att koppla in och programmera med rätt kunskaper (mappa) och det gör man lämpligast med en gammal bärbar dator.

Topplock.
Är en hel kunskap. 531 topp är att föredra, den har natriumkylda ventiler. För att kunna ladda våran gamla Volvo mera, så fräste Ankan upp förbränningsrummen i toppen duktigt.(Se bild) Detta leder till lägre kompression och det går att ladda mer, men vridmomentet sjunker. Eftersom vridet i en original turbo kan liknas med vridet som utvecklas när farmor skjuter rullatorn så fick det kvitta. Det är riktiga hästsparkar vi är ute efter. Kamaxlen typ T ser man ofta i 240 turbo och är ganska snäll, långa öppningstider men är inte speciellt vass. Den funkar förövrigt utmärkt med B230A motor. Det finns hur mycket kammar som helst att trimma med annars om du hör efter på något seriöst ställe, typ KG eller GIK. SAM har en kamaxel som kallas T5 och är väldigt bra i B230FT.

Luftfilter.
Ska du ha om du kör turbo och vill spara lite på turbons liv. Orginal funkar men varför inte köpa ett filter som ser gött ut och ger nån extra polle under huven? Insatsfilter finns att köpa som man sätter i orginal luftburk. Vi köpte ett öppet K&N filter. Skaffar du ett sånt eller liknande får du bygga om luftburken lite, Ta underdelen från en luftmängdmätare på en sugmotor och sätt dit så har du en rund anslutning utåt.

Avgassystem.
Orginal avgassystem stryper motorn och låter inte särskilt upphetsande. Ett system med manliga storleken 3" däremot, det är vad din motor behöver. Antingen bygger man ett själv av universaldelar, eller så köper man ett från JT, Ferrita eller motsvarande. Att bygga själv är snäppet svårare om man ska få det bra i 3". Det är ganska stort när det ska över bakaxel och sånt. Vi har ett JT-superflow 3". Låter gött.

Summering av bonnatrimmet; 245an gick fövånansvärt bra! Riktigt gött till och med och hängde av de flesta åken i stan. Naturligtvis inte imprezor och liknande men för att vara en 245a flyttade det på sig duktigt. Gött. Det träligaste med Volvo 240 turbo är givetvis insprutet. Dumma mekaniska original sprut handlar nästan bara om krångel när man vill ha extra soppa till motorn. Bättre att hiva i ett sprut med tillhörande detlajer från en B230F eller ET, FT kanske? Mer krångel men även mer tacksamt att meka med. OBS! Det går inte besiktiga en 240 med B21, turbo intercoler med LH-Jetronic!!  Detta på grund av att volvo aldrig tillverkade B21or med sprutet och således finns det inga avgasintyg att införskaffa. Om bilen är en -75 går det dock bra. Men sen om besiktningsgubben fattar eller är schysst kanske det inte är några problem.

www.ASFALTSELITEN.com